dimarts, 10 de gener del 2012

Manuel Sanchis Guarner


Manuel Sanchis Guarner.
 Pare de la filologia moderna a les terres valencianes.







 

Data: 24 d’Octubre del 2011
Hora: 13h
Lloc: Facultat de filosofia i lletres de la Universitat d’Alacant
Conferència feta per: Santi Cortés.
Tema: Obres i vida de Manuel Sanchis Guarner


Santi Cortés, el ponent principal, comença parlant de la vida de Manuel Sanchis Guarner i destacant diferents punts de les obres del autor.
Manuel Sanchis Guarner va nàixer a Valencià l’any 1911 i el 16 de desembre de 1981, poc després de rebre el premi de la Unitat de la Llengua i d’impartir la darrera lliçó acadèmica, mor a Valencià a causa d’un infart.
L’autor va cursa el batxillerat a l’Escola Pia i posteriorment la carrera de Dret a la Universitat de València, l’any 1932 després de doctorar-se en Filosofia i Lletres, obté una beca per treballar al “Centro de Estudios Históricos” en Madrid, presidit per Menéndez Pidal. En aquest centre es va forma com a filòleg i historiador.
Durant la guerra s’incorpora a l’exèrcit de la República. En finalitzar, és internat en un camp de concentració i posteriorment en una presó, condemnant a dotze anys de presó, però després de quatre anys de condemna, aconsegueix la llibertat provisional.
Després, va viure setzes anys a Mallorca, on col·laborà en la redacció del Diccionari Català-Valencià-Balear.Va dirigir la segona època de l’editorial l’Estel i va elaborar, coordinar i impulsar nombroses publicacions universitàries sobre filologia catalana.
 
Anys després de la seu mort, en 1992 es publica la Miscel·lània Sanchis Guarner, 3 volums on diferents estudiosos i personalitats del món cultural repassen l’obra i la trajectòria del iniciador de la Filologia moderna.
Respecte a Santi Cortés, l’exposició realitzada de la conferència, a sigut molt bona i amb bona pronunciació. Però , molt curta, per la falta de temps, per començar un poc més tard. També destacar l’assistència de Carles Segura i Llopes, el meu mestre de magisteri.
Per últim, gràcies a la conferència he conegut un gran autor, que comprèn estudis de lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular, centrats en el País Valencià, però també en la resta dels Països Catalans i la península Ibèrica. Gran lluitador de la nostra llengua.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada